söndag 1 augusti 2010

Lite nördigt inlägg kanske...

...men jag har läst en intressant bok om solsystemet och måste ge ett kort sammandrag av det jag tyckte var mest spännande.

 Solen
Solen är 5500°C vid ytan och 15 000 000°C i kärnan.
Solvinden, som är en ström av extremt tunn gas, skickas ut i hela solsystemet och bildar en bubbla runt. Bubblan kallas heliosfären. Från början är hastigheten flera miljoner kilometer i timmen, men hastigheten avtar till under ljudets hastighet när den träffar den interstellära rymden. Det mötet kallas chockfronten.

 Venus
 På Venus är det drygt 450°C. Det beror på växthuseffekten då atmosfären mest består av koldioxid. Ytan består av vulkaner, lavastömmar och slätter av stelnad lava. Ett Venusdygn är 243 dagar långt, men ett år på Venus är bara 225 dagar.
Venus



 Mat i rymden
Rymddräkter är ju väldigt avancerade. Till exempel är det vanligt att ett par chokladkakor är monterade i hjälmen. Hur man får i sig dem vet jag inte. Kanske sitter de mitt framför munnen, så att det bara är att hugga in?










 Rymdturism
Flera personer har åkt med  ryska rymdfarkoster på deras tiodagarsresor. Innan resan får man ordentlig träning och utbildning. Priset är 20 till 30 miljoner dollar (alltså runt 150-200 miljoner kronor).

 Mars
Ett Marsdygn ("sol") är 24,6 timmar. Året är 686,93 jorddygn. På Mars är det i genomsnitt -63°C. Planeten är 55 miljoner kilometer bort när den är som närmast och resan dit tar ungefär ett halvår. Om man skulle åka i ett vanligt flygplan skulle det ta 17 år. Det finns planer på att skicka människor till Mars. Då skulle hela resan ta runt två år. Edwin "Buzz" Aldrin, pensionerad månfarare, tycker att astronauterna borde tillbringa 30 år på Mars istället. Detta för att tillbakaresan av någon anledning kostar tio gånger så mycket. Då skulle de få bo i en bas på Mars med olika moduler för tillverkning, växthus, boende etc. Utomhus är det kallt, giftigt och fullt av strålning. Dessutom är tyngdkraften mycket mindre än på jorden.
Det finns drömmar om att göra om Mars till en ny jorden. Man skulle kunna ha tunna speglar i omloppsbana runt planeten som reflekterar solljuset och smälter isen vid sydpolen. Koldioxid skulle frigöras och öka temperaturen. Låter som ett långsiktigt projekt...
Mars flagga, om den vore ett land.

2004 landade två robotbilar på Mars, Spirit och Opportunity. De undersöker stenar för att hitta spår av vatten. De beräknades hålla i tre månader men håller än. Nu börjar de dock bli lite gamla. Spirit har ett trasigt hjul, är stel i axeln och ser lite dåligt. Opportunity har blivit väldigt dammig, men haft turen att träffa på vindar som blåst bort dammet i sista stund.
Spirit eller kanske Opportunity










Foto som Opportunity tog 15/7-2010
 Fotot, taget på det 2301:a Marsdygnet, föreställer en dammdjävul som är en liten tromb. Det är den första dammdjävul Opportunity fått se. Spirit, som är på andra sidan Mars, har sett en hel del sådana.

 
Hobameteoriten, 60 ton, ligger kvar på fyndplatsen i Namibia
 Asteroider
Det finns över 300 000 jordnära asteroider som är större än 100 meter i diameter. Över 2000 av dem kommer väldigt nära jorden. 600 av dem är över en kilometer och skulle kunna utplåna allt liv på jorden om de slog ner.










Nästa inlägg i serien kommer att handla om gasplaneterna, dvärgplaneterna och bortom solsystemet. Missa inte den spännande fortsättningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar