måndag 2 augusti 2010

Rymden igen

 Jupiter
Jupiter är 2 1/2 gånger större än alla andra planeter tillsammans. Stora Jupiter skyddar oss med sin tyngdkraftpåverkan. Den suger till sig himlakroppar så att de inte krockar med Jorden. 


Fläcken är ett enormt oväder som hållit på i 350 år. Det är en anticyklon eftersom det är högtryck där ovädret är.


















 Saturnus
Saturnus är den enda planeten med så låg densitet att den skulle kunna flyta om man hade en pool som var stor nog att slänga ner den i. Massan är 95 gånger jordens, men volymen är 760 gånger jorden.
Jupiter har 61 månar. Den största, Titan, är den enda himlakroppen, förutom jorden, som har stora mängder stabila flytande vätskor. Fast eftersom det är -179°C på Saturnus är det inte vatten, utan Metan och Etan.

Titan. Voyager 1 tog bilden.

 Neptunus
Månen Triton är solsystemets kallaste plats med sina -235°C. På Neptunus är vädret inte bra. Det kan blåsa vindar på över 2000 km/h. En vind på drygt 100 km/h leder till allmän ödeläggelse här på jorden. En riktigt, riktigt hemsk tornado kanske har vindar på uppemot 500 km/h.


 Dvärgplaneter
Pluto fick kallas för en planet i 75 år, sen kom man på att den var för liten och nu är det en dvärgplanet. Det finns flera andra dvärgplaneter utanför Pluto: Makemake, Eris och Sedna. På Sedna är ett år 12 067 jordår.





 Avstånd i rymden
Visst skulle det vara spännande att ge sig ut och söka efter annat liv i universum, men det är lite långt att åka. Pluto ligger 0,0006 ljusår bort. Rymdsonden Voyager 1 börjar nu nå de yttre delarna av vårt solsystem 0,0017 ljusår bort. Den startade från jorden 1977. Om man vill åka till Alfa Centauri, som är våra tre närmaste stjärnor så är det 4,2 ljusår dit.
Det närmaste kända planetsystem där det finns en planet som kan ha flytande vatten heter Gliese 581. Dit är det 20,3 ljusår.
Om man skulle vilja se en annan galax på närmare håll, så ligger Andromedagalaxen 2,5 miljoner ljusår bort. 
 
Andromedagalaxen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar