söndag 26 december 2010

Myskväll

Älskar mörka kvällar som börjar tidigt och då man sätter sig vid TV:n med sin stickning och något gott att äta och dricka och sen kan man sitta där länge och behöver inte göra något annat tills man går och lägger sig.

Nu har vi bland annat sätt det tionde avsnittet i Carl Sagans Cosmos. Det var tämligen obegripligt och till min glädje så tyckte även familjens naturvetare det.

Först sa han något om kvarkar, tror jag att det var, fattade aldrig riktigt och om hur olika galaxer ser ut och förändras.

Sen berättade han om fantasilandet "Flatland" där det bara finns två dimensioner och om hur det skulle bli om ett äpple kom på besök där. Plattländaren skulle inte fatta hur äpplet såg ut och skulle tro att han blivit galen. Om då äpplet blev förbannat och puttade upp Plattisen i en tredje dimension skulle Plattis sen inte kunna förklara det för sina kompisar eller peka ut var denna tredje dimension fanns.
Tydligen är det så att det finns en fjärde dimension som vi inte kan förstå eller peka ut.

Sen var det om hinduism som är den enda religionen som uppfattar universum som så gammalt som man kan tro att det är.

Sen var det om huruvida universum är oändligt eller inte. Astronomen Edwin Hubble och Milton L Humason, en man som började sin karriär som åsneförare och som sen har blivit lite bortglömd då även hans jobb ofta tillskrivs Hubble; ja, de upptäckte i alla fall att saker som rör sig bort från oss ger rött ljus och saker på väg mot oss ger blått ljus. På så sätt upptäckte de att universum expanderar. Då kan man undra om det kommer att fortsätta expandera till det liksom är helt utspätt och inget finns kvar eller om det mer rör sig fram och tillbaka för att det når någon slags gräns.

Nu ska jag gå upp (sitter i källaren) och se något mer lättförståeligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar