fredag 14 september 2012

Random rymdsiffror

TID:
1 år på jorden har ju gått när vi åkt ett varv kring solen.
Solen roterar också och tiden det tar för solen att fullborda ett varv kring vintergatans centrum kallas för ett galaktiskt år. Det tar runt 226 miljoner jordår. Räknar man så har liv på jorden inte funnits i många år.
Jorden beräknas var 4,6 miljarder år gammal. Liv kan ha uppstått efter en miljard år ungefär men då väldigt enkla celler. Encelliga organismer med komplexa celler har funnits i 2 miljarder år. De första små, simpla djuren uppstod för 600 miljoner år sedan. För 475 miljoner år sedan kom livet upp på land i form av växter (men blommor har bara funnits i 130 miljoner år). Insekterna började flyga eller kräla (eller vad de nu gjorde) runt för 400 miljoner år sedan. Sen kom det lite grodor och krokodiler och sånt och för 200 miljoner år sen såg de första däggdjuren dagens ljus.
Den tidigaste människoarten (homo habilis) utvecklades för ungefär 2,5 miljoner år sedan.
Den moderna människan (homo sapiens sapiens) har funnits i ca 200 000 år.

ENTROPI:
Universum är 13 miljarder år gammalt och under den tiden har det bara blivit större och större oordning. Entropilagen innebär att förfall och förgängelse är en oundviklig konsekvens av tidens gång. Det är därför det är så hopplöst att försöka hålla ordning hemma. Men det är också därför vi alls finns till. Hade universum varit pedantiskt ordnat från början hade det bara fortsatt att vara en jämn soppa och inga stjärnor och planeter hade bildats.

AVSTÅND:
Till solen är det 150 miljoner kilometer. Det är detsamma som 3743 varv runt jorden. Om man skulle cykla till solen så tar det nog drygt 3500 år. Då får man vila på natten men jag tror ändå att man kommer att vara väldigt trött när man kommer fram.
Om man istället vill åka till närmaste granngalax, som är Andromedagalaxen, så är den 25 miljoner miljoner miljoner kilometer bort. Hur lång tid tar det att cykla dit, tro?

Sugen på en cykeltur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar