söndag 14 oktober 2012

Reserapport

 Nu har vi hunnit komma hem och jag har gått igenom bilderna, så nu tänkte jag skriva en mer utförlig reseskildring.

Solnedgång ovan molnen.
 Vi reste alltså i onsdags. Vi kom ombord på vårt plan ordentligt men sen blev det försenat av någon anledning. När vi kom fram till Paris var det bara 25 minuter kvar tills Barcelonaplanet skulle gå. Då det visade sig att vi behövde åka buss till en annan terminal och gå igenom ännu en säkerhetskontroll fanns det inte en chans att hinna detta. Tur för oss så gick det ett plan två timmar senare. Vi fick åka buss jättelänge från gaten och antagligen kom vi tillbaka till samma ställe där vårt förra plan landat. Fransk organisation? Ja, vi kom fram till Barcelona i lagom middagstid (vilket är vid niotiden för dem).

 Här är en gata vid vårt hotell i gamla stan. Här, som på de flesta ställen, stod vespa efter vespa på rad. Det verkar vara det vanligaste fortskaffningsmedlet. Det kan man förstå när man går runt bland de smala gränderna.
På torsdagen gick vi först till ett café och åt frukost. Man kunde välja mellan olika, väldigt små minibaguetter och minifrallor till ganska stora priser. Märkligt med tanke på att det efter frukosten är sex timmar till lunch i Spanien. äter de något emellan?
Sen gick vi för att titta på den berömda katedralen la Sagrada familia. Vi såg att det var en ganska lång kö in och funderade på om det var värt att ställa sig i den eller inte. Sen gick vi runt hörnet och såg att kön fortsatte. Så gick vi runt ett hörn till och såg att där tog kön slut efter ett tag. Flera hundra meter kö kändes inte så lockande. oktober ska vara den månad med minst turister i Barcelona, undrar hur det är under högsäsong?
Vi gick vidare till de norra delarna av Barcelona och parc Güell. Den är, liksom Sagrada familila ritad av Gaudi.
Sen tog vi tunnelbanan tillbaka.
På kvällen gick vi på gitarrkonsert. Väldigt vackert!
Isak vid en tjusig gatlampa. I bakgrunden syns ett bostadshus, som också det är ritat av Gaudi.
 De hade en likadan termometer som i Göteborg.
Här kan man se att det är 24 grader fast det är sent på kvällen. Vädret var mestadels molnigt, vilket var bra för det var varmt nog ändå. På onsdagen kom det några mindre och på torsdagen några rejäla regnskurar men vad gör det när det är varmt?
Växterna och fåglarna kändes ganska exotiska. Både palmer och papegojor var en vanlig syn.
 Det var väldigt mysigt att gå runt i de trånga gränderna och titta på byggnader och affärer. Praktiskt taget bilfritt men en och annan cykel susade förbi.
Gatumusikanterna var i en helt annan klass än här hemma. Dessa kunde verkligen spela...
Vi såg bland annat gitarrer (klassisk spansk musik), fiol (också det klassisk musik), harpa, cittra (tror jag), dragspel, saxofon, piano...
Nej, det här är inte en garnaffär utan en ljusaffär. Nystanen är stearinljus men de såg verkligen precis ut som garn. Knappt 200 kr. kostade de och det kändes lite mycket att elda upp så jag nöjde mig med att fota skyltfönstret.






På fredagen besökte vi Palau de la Música Catalana, konserthuset i Barcelona. Det är ritat av Lluís Domènech i Montaner som, liksom Gaudi, var en modernista-arkitekt. Det är väldigt vackert. Här syns det berömda glasmosaikfönstret i taket. Pelarna vid sidan av föreställer palmer med påfågelsfjädrar i toppen. På ljuskronorna runt pelarna finns solrosor. Ljuskronorna är sneda för att enligt modernistatraditionen betyder rörelse liv men också för att solrosorna sträcker sig mot solen på mosiakfönstret. I taket finns keramikrosor, en för varje sittplats i konserthuset.


Sen gick vi och kollade lite i varuhuset el corte ingles som var öppet trots att det var Spaniens nationaldag. Sen tog vi en lång promenad även denna dag. Ner längs gågatan la Rambla. Överskattad tyckte vi med väldigt mycket folk och inga roliga affärer. Vi fortsatte längs hamnen och ner till stranden. Sen gick vi vidare till Parc de la Ciutadella och kollade in den mycket tjusiga fontänen som finns där.
Vi avslutade dagen med en relativt tidig middag på torget i närheten av hotellet.

På lördag ringde väckarklockan 4.25. Vi åkte taxi till flygplatsen. Det tog en kvart. Man fick hålla i sig i svängarna och taxiföraren kollade sin mobil, pratade i sin taxiradio och skrev ner saker på en lapp samtidigt som han försökte byta fil. Vi överlevde och kom fram till flygplatsen en timme innan planet skulle gå och möts av en jättekö. Som tur var fick de som skulle med flyget till Amsterdam gå före och hemresan gick utan missöden. När vi kom hem var det 5 grader, duggregn och en isande, rå vind. Det känns som väder det är svårare att vänja sig vid än Barcelonavädret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar