fredag 27 mars 2015

Biofilm


Jag och Sven har varit på bio och sett Familjen Bélier. En riktigt rolig fransk film:

I familjen Bélier är alla döva förutom 16-åriga Paula, som tar hand om alla utom sig själv. Hon fungerar som sina föräldrars språkrör i deras vardagsliv och är oumbärlig för alla i familjen. Vad hennes föräldrar inte vet är att deras dotter har en fantastisk röst och en talang utöver det vanliga, något Paulas musiklärare upptäcker.

Svenska Dagbladet kallar den fördomsfull och inskränkt, bara för att de inte förstår fransk humor. Intressant också att SvD skribent tycks tro att familjen är någon slags representant för alla döva och att vi som ser filmen nu tror att om man är döv är man fullständigt hämningslös och sexgalen... Recensenten beklagar sig också: "Kanske måste jag tillägga att en nyfödd svart kalv döps till Obama."

Ja, jag skrattade mest hela tiden, utom när jag grät istället. Bra film, alltså.

Jag visste det!

Inte konstigt att man alltid har tyckt att Henrik Dorsin är lite läskig. Han är ju egentligen en av de värsta nazisterna: Hermann Göring.



Denna upptäckt ställer humorinslag som detta i en lite annan dager.


Äntligen, äntligen, äntligen fredag!!!

Ja, så tycker jag idag. I dag betyder fredag lunch på stan och bio. Kanske lite träning däremellan. Sen hem och dricka! Så kommer mitt trötta ansikte att vara ett minne blott.

Reklam från 30-talet

torsdag 19 mars 2015

Man har väl deklarerat!

Nu är ju det ingen betungande syssla i dessa moderna tider. Några knapptryckningar och räkna ut vad busskortet har kostat, sen är man klar. Härligt!

tisdag 17 mars 2015

Giftigt godis

På 1800-talet kunde godis innehålla lite vad som helst. En engelsk läkare: William Brooke O´Shaughnessy, gick 1831 runt i London och köpte godis som han sen gjorde kemiska analyser på. De röda bitarna var ofta målade med rött bly eller kvicksilver. Det gröna godiset var fullt av koppar och det gula av gummigutta. Den brittiska regeringen gjorde inget då det var viktigare med en fri marknad än med barnens hälsa.
1858 hände något katastrofalt. "Humbug-Billy" sålde som vanligt pepparmintspastiller på marknaden och det var en lönsam dag med 2 1/2 kg sålt godis. Inom ett dygn hade 20 av kunderna dött efter att ha fått häftiga krampanfall, diarréer och kräkningar. Ytterligare 200 personer var allvarligt sjuka. Det ska ju vara socker i godis, men den här tillverkaren skickade sin assistent till apoteket för att köpa en blandning med gips och kalk i också för att dryga ut sockret. Han fick själv hämta det i källaren och tog av misstag istället en säck med fem kilo arsenik, tillräckligt för att döda 20 000...
Efter detta infördes nya lagar och lite mer kontroll på godisinnehållet. 

Engelsk godistillverkning

måndag 16 mars 2015

Äntligen måndagskväll!

...För det betyder att måndagen är avklarad och att jag har klarat även en till start på arbetsveckan utan att förlora min fysiska eller mentala hälsa. Man ska väl helst inte tycka så om en ofta återkommande dag i sitt liv. Så hemskt är det inte heller, men måndagsmornar är inte dom bästa mornarna. En hel del dubstep och träning har gjort dagen riktigt bra!
Här är en video som visar hur dubstep kan fullända livet.


söndag 15 mars 2015

Dagens citat: Det lönar sig alltid att slöa


Det här fina citatet hörde jag just på "QI".
Jag hittade ett par andra trevliga citat från samma man:



“There is no exception to the rule that every rule has an exception.”

Fundera på den! Han ger också lite lästips:

“I always begin at the left with the opening word of the sentence and read toward the right and I recommend this method.”

Blir också påmind om den här omotiverande postern:

 

fredag 13 mars 2015

Äntligen fredag!!!

Vill bara säga det. Fint väder är det också. Satt ute en stund i solen och läste.
Och tog en selfie... Inte min favorittyp av foto.
Reklam från 1993

måndag 9 mars 2015

Dokusåpekoncenptet uppfanns av de gamla grekerna

Det vet man ju att de gamla grekerna hade demokrati, vilket innebar att vissa män (totalt 10% av befolkningen) fick stå på torget i Athen och rösta om olika saker. Detta gjorde de varje vecka. En gång om året körde de utröstning istället. Då fick man rista in namnen på dem man tyckte var dåliga eller korrupta och den person vars namn stod på flest skärvor fick gå i exil i 10 år.


söndag 8 mars 2015

Nelly har fått en ny lampa

Den var inte precis färdig. I lådan fanns plastpusselbitar som skulle sättas ihop till en sfär och en hel säck med tygblommor.


Här sitter Nelly med sin nya badmössa... nej, det är ju lampan som hon monterar.

Färdig!

Ganska intressant om Sherlock Holmes

Först ett citat från författaren:



If in one hundred years I am only known as the man who invented Sherlock Holmes, then I will have considered my life a failure.
-Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930)


Sen lite fakta om bokkaraktärernas underliga vanor: 

Watson ‘ejaculates’ twice as often as Sherlock Holmes in Conan Doyle’s stories. There are 23 ejaculations in total, with 11 belonging to Watson. On one occasion, Holmes refers to Watson’s ‘ejaculations of wonder’ being invaluable; on another, Watson ejaculates ‘from his very heart’ in the direction of his fiancée. Holmes is only responsible for six ejaculations, although it is not clear which of the two men ejaculate in the passage below:

So he sat as I dropped off to sleep, and so he sat when a sudden ejaculation caused me to wake up, and I found the summer sun shining into the apartment. The pipe was still between his lips, the smoke still curled upward, and the room was full of a dense tobacco haze, but nothing remained of the heap of shag which I had seen upon the previous night.

The Man with the Twisted Lip, 1891

A chap called Phelps ejaculated three times during the story of The Naval Treaty. The only other ejaculator is Mrs St Clair’s husband, who ejaculates at her from a second-floor window.



Dagen till ära

Ett trevligt handarbetsprojekt man kan ge sig på!

Antikens spartaner verkar ha varit ett kargt folk

Vad betyder spartansk?

        som avser Sparta; sträng och mycket enkel eller torftig, asketisk

Spartanerna uttryckte sig mycket kort och koncist. När en spartansk kvinna såg sin man gå ut i krig gav hon honom skölden och sa: "Med den eller på den." Antingen skulle han återvända i triumf med skölden i hand, eller så skulle hans urna bäras hem på den. Området de bodde i hette Lakonien.
Vad betyder lakonisk?

        kort och koncis, ordknapp

Spartanska och lakoniska män?