fredag 24 april 2015

Kongress i Linköping

I veckan fick jag åka till Linköping och BUP-kongressen. Det var trevligt. En lärdom blev att det faktiskt inte funkar att gå upp kvart över fyra, gå på föreläsningar hela dagen, gå på middag på kvällen och sen ha föreläsningar hela nästa dag också. När mest fokus läggs på att inte somna på en presentation kan det finnas en viss risk att man missar något...
Det var i alla fall ett väldigt fint arrangemang på alla sätt och vis och hotellet var också bra. Jag hade valt att bo på Scandic Linköping city som byggdes som ett Hiltonhotell. Sen det byggdes har jag sett det när vi åkt förbi och tänkt att det skulle vara trevligt att bo där.


söndag 19 april 2015

Bunkar eller babyleksak?

För ett tag sen kompletterade jag mina bunkar med en större och ett antal mindre. Man kan ha mycket roligt med de här: Stapla dem med locken på, sätta dem i varandra, stapla dem upp och ner...
Man kan också hälla diverse matvaror i dem, röra vispa och förvara.

Varför det heter dass


Eftersom det inte var fint att säga ”avträde” eller ”toalett” använde man omskrivningen ”uthuset”, sedan förkortat till ”huset”. Med tiden blev ”huset” synonymt med avträde och därmed ett fult ord, som då ersattes med det tyska: ”das Hause”. Så släppte man Hause och antydde finkänsligt med enbart den bestämda artikeln ”das” (dass).

söndag 5 april 2015

Vilken tur att långfredagen redan varit!

För tydligen fanns det förr en sed att barnen, som agades flitigt för att arvsynden skulle fördrivas, en dag om året fick hämnas. På långfredagen fick barnen piska sina föräldrar med ett fastlagsris. I Finland fanns också seden att ungdomarna fick göra påskilla, alltså ställa till med allmänt ofog. Kanske inte helt fel då och gå runt och säga bus eller godis på påsken?!
Långfredagens pisktraditioner har nog varierat lite. Det kunde också vara så att den som gick upp först fick nöjet att piska dem som fortfarande låg kvar och latade sig i sina sängar. Kul sätta att bli väckt på...

För fint att piska med.
Sätta fjädrar i ris?

lördag 4 april 2015

Det perfekta kokta ägget

När det gäller kokning av ägg diskuteras ofta huruvida äggen ska läggas i kallt eller kokande vatten, om själva ägget ska vara kylskåpskallt eller rumstempererat och hur många minuter det ska ligga i vattnet. Men hur bra blir det om man inte också tar hänsyn till äggets storlek?


Ovanstående tidsangivelser kan fungera om man har en viss storlek på sina ägg. Väldigt stora, antar jag, för jag brukar inte koka i 13 minuter för att få ett hårdkokt ägg.

Hur gör man då om man alltid vill ha ett perfekt ägg?

Jo, det är bara att följa den här formeln:




 Tegg är äggets starttemperatur och Twater är vattnets starttemperatur.  Tyolk är önskad temperatur på gulan (se diagram nedan). t är koktiden och M är äggets vikt i gram.



Temperature / °C
Egg white
Egg yolk
62
Begins to set, runny
Liquid
64
Partly set, runny
Begins to set
66
Largely set, still runny
Soft solid
70
Tender solid
Soft solid, waxy
80
Firm
Firm
90
Rubbery solid
Crumbly texture


Så nu är det bara att sätta igång och koka!

torsdag 2 april 2015

world autism awareness day

I dag uppmärksammas autism lite extra runt om i världen. Det är bra, för det behövs. Många med autism far väldigt illa på grund av att omgivningen inte förstår dem och därmed gör världen obegriplig och full av överkrav. Så här sa en av mina patienter om sin autism: "Autism är inte en funktionsnedsättning, bara en annan uppsättning!" Målet måste väl vara att man verkligen ska känna att det är så det är.