fredag 17 mars 2017

Historisk tatueringsinspiration.

I Afrika har man hittat 84000 år gamla verktyg som kan ha använts till tatuering. Det går väl inte att säga säkert. Säkert kan man säga att  mumien "Ötzi", som levde för 5300 år sedan var tatuerad. Så det är ingen ny grej precis. I västvärlden har tatueringskonsten haft en rejäl dipp de senaste seklerna. Tatueringar har associerats med brottslingar och ociviliserade människor. Trots detta fanns det en del kvinnor som valde att tatuera hela kroppen för att kunna försörja sig som cirkusartister. De tjänade ganska bra och det kunde vara ett bra alternativ för en kvinna från arbetarklassen. En av de första var Nora Hildebrandt (överst på bilden nedan) som var gift med en tatuerare och började uppträda på 1880-talet.
Betty Broadbent, på de nedre bilderna ovan, föddes 1909 och började uppträda som tatuerad dam som 17-åring. Hon jobbade fram till 1967, då bilden längst ner till höger är tagen.

Elizabeth Weinzirl var ingen cirkusartist, utan en vanlig tant som skaffade sin första tatuering på 40-talet då hon var 44 år. Sen blev det många fler och hon brevväxlade med ett 50-tal tatuerare världen över och har varit med på en mängd tatueringskonvent. Hon kallades för "The World's Number One Tattoo Fan". Hon var inte direkt blyg, utan visade upp sig i tidningar och på tatueringstävlingar på konvent, men till vardags täcktes de flesta tatueringarna av kläderna. Hon hade några tatuerade "armband" och om någon sa något om dem brukade hon kavla upp hela ärmen och visa sin överarm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar