söndag 13 september 2020

Dresses and Decadence på Tjolöholms slott

Det här skulle vi gått på i våras, men det blev inställt på grund av coronan. Nu hade de hittat en lösning där man fick gå på egen hand i stället för en guidad visning. 


Så vi började med att gå runt i valda delar av slottet på egen hand med hjälp av lite skriftlig information. Vi fick se några rum jag inte tror att vi har sett förut och vi fick se utställningen med 20-talskläder.


Här är en klänning i den nya modefärgen svart som lanserades av Coco Chanel som skapade "den lilla svarta" i mitten på 20-talet. Den bredvid är en guldpaljettklänning med en cape i blommig guldlamé med rävpäls.

Här framför en "Walk-in" eldstad ses en guldfärgad klänning i ett art déco-mönster. Den blommiga tycker jag är mer art nouveau. Kappan är av silkessammet i färgen: eau-de-nil (vatten från Nilen).


Vi fick också veta att man har spelat in flera stumfilmer med kända svenska skådespelare, som Gösta Ekman d.ä., på Tjolöholm,


Här ser vi en klänning med fransar och ett långt pärlhalsband, vilket man ju verkligen förknippar med 20-talet.

Den korta klänningen här var lite mer oväntad. Det var en modell som var populär för unga kvinnor i början på 20-talet. Stilen kallas "Robe de Style".

Bredvid en sammetsklänning med mantel. man blir ju lite sugen!

I ett stort hus kan det väl bli lite mystiska vinklar och vrår när man försöker få ihop allt. Som här till exempel.

Nedan syns ett av badrummen med en liten pool som badkar.


Barnkammaren tror jag inte att vi har sett förut. Den här "leksaksspisen" från Husqvarna, alltså! Den skulle nog inte klassas som helt barnsäker idag.


Nedan syns ett par barnsängar. De ser inte så mysiga ut.



Några klassiska sjömans-kostymer. Praktiskt att knäppa fast byxorna i skjortan.





Slutligen jag i en klänning av 20-talsmodell. Jag är nöjd med modellen, skulle kunna tänka mig att ha en sån här klänning. Tyget är ett lite för grovt och glest gammalt påslakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar