Vi tog tunnelbanan till South Kensington där det ligger tre museer precis bredvid varandra. Vi började med Vetenskapsmuseet. Där fanns det en hel del att se och här är lite av det:
Här ovan syns något som jag tror är en Flux Capacitor, eller är det något som bara finns i Tillbaka till framtiden? Det påstås annars vara en partikelaccelerator från 1937. Det till höger är lite rymdgrejer.
Här har vi saker som intresserar mig:
Nederst är det en synt från 70-talet med normala vred och mätare då, supercoola nu. Den har visare, vippströmbrytare, olika vred, joystick och en "patchboard matrix" där man sätter i pinnar för att förbinda olika komponenter.
Överst är det två olika intelligenstest. Till vänster syns Alexander performance Scale som utvecklades från 1935 och användes i England efter kriget för att testa vilka som var tekniskt sinnade och ämnade för högre tekniska studier. Jag känner inte till just detta test, men liknande tester används än i dag.
Till höger syns Stanford-Binet intelligence test, utvecklat 1905, här i den populära versionen utvecklad av Terman och Merill 1937. Det är ju en klassiker och det påminner en del om de test man använder för förskolebarn fortfarande.
Här är vi inne i ett gammalt apotek, optiker och vad mer det var. Det är uppbyggt inne i museet.
Här har vi ytterligare lite blandat. Längst till vänster ett gäng käppar som ser ut som det är trollkarlar som har haft dem. En av dem har en hemlig ampull i handtaget. För gift?
Bredvid syns en röntgenapparat för utprovning av skor. Man satte på sig skorna man var intresserad av och placerade fötterna i apparaten för att kolla om fotens ben passade bra i skon. Det fanns över 5000 av dessa i England mellan 1930 och 60-talet. Intresset minskade successivt under 50-talet när man kom på att det inte var så bra att utsätta sig för strålning i onödan.
Sen ser vi en dator som var toppmodern på sin tid (50-60-talet).
Längs till höger syns en Enigmamaskin från 1934. Tyskarna använde den här typen av kodmaskiner under andra världskriget för att sända krypterade meddelanden ovetandes om att personer från England, Polen och Frankrike tillsammans lyckades knäcka koden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar