söndag 30 augusti 2015

Söndagsrapport

I dag har jag målat lite i min målarbok, tvättat, dammsugit och städat akvariet och yogat i yogacirkeln på berget.
Isak och Markus sorterade spel. En del skulle vara kvar, andra skulle upp på vinden eller slängas.
 Isak och jag sorterade vårt garnförråd också. Jag skojade om att vi borde ha gjort ett TV-program om det. Garnidentifierarna skulle det heta. Ett väldigt spännande program med diskussioner som:
- Är det här verkligen Karisma?
- Nej, jag tror inte det.
- Nej, titta här: det är Merino extra fine, det ser man på strukturen.
Det skulle bli mer spännande än vissa andra program som går på TV...
 På kvällen åt vi fruktsallad i trädgården. Nelly och Isak är inbegripna i en kanske seriös diskussion.
Här sitter Markus och Isak. De tyckte att det var pinsamt att jag påstod att de hade samma färg på sina T-shirtar, när det är tydligt att den ena är pistage och den andra mintgrön.

lördag 29 augusti 2015

En lördag

Först åkte Isak och jag till SATS Kompassen och tränad Power Step, precis som vi har gjort typ varje lördag i oklart hur många år. Efter det hade vi förtjänat en lunch på Aldardo.

Vi åt cannelloni med köttfärs. Mycket gott!
Sen hade vi några ärenden på stan. På vägen stötte vi på Paradorkestern Göta Lejon.
Nedan kan ni se dem.


 Jag köpte en ny målarbok. Så roligt att få göra sånt som vuxen!
Jag började direkt när jag kom hem:

fredag 28 augusti 2015

Dagen i bilder

I dag hade jag en ledig fredag och hade som egen plan att ta det lugnt i hemmet. Sven tyckte att vi skulle åka till tippen och det är ju alltid skönt att bli av med lite skräp. Fredag mitt på dagen var en idealisk tid att åka till tippen. Ingen annan var där.


 Sen fick Sven släppa av mig vid Björndammen så att jag kunde fotografera medan han lämnade släpet och åkte hem och bytte om från arbetskläder till något mer presentabelt.
Dammen glittrade nämligen så fint och molnen på himlen var så vackra så det var nödvändigt att få stanna och fota lite.


Sen gick jag till Allum (som ligger i närheten) och så träffades vi där igen. Först fikade vi på Cederleufs för det hade vi förtjänat. Vi åt varsitt enormt stort wienerbröd fyllt med vaniljgrädde. Gott och mättande. Sen handlade vi skaldjur till kvällen och annat.
 Sen var det gatans kräftskiva, eller snarare delar av gatans, för det är bara de som bor på övre delen av gatan som får vara med.
Trevlig och väldig tur med vädret, det har regnat hela veckan. Fast man kan tro det när man ser bilden, så drack jag ingen snaps.

onsdag 26 augusti 2015

Kivifågeln har den kortaste näbben av alla fåglar


Det tycks ju som ett märkligt påstående när man tittar på kivifågelns väldigt långa näbb. Men nu är det så att en fågels näbb mäter man från näsborrarna och fram. Kivifågelns näsborrar sitter i spetsen på näbben. Jag vet inte om det finns någon annan fågel som har det så. De flesta har ändå näsborrarna vid näbbens bas.

lördag 22 augusti 2015

Vår lummiga trädgård

Tittade på lite gamla blogginlägg om trädgården. Både träd och bebyggelse har växt i den sen dess.

 Här är övre delen av trädgården precis när träden hade planterats i den. Tror bara det är två av dem som står kvar på samma plats och dem ser man också på bilden nedan  som visar trädgårdens hörn.

Hörnet från en annan vinkel.

Trappan upp till Rotundan eller Cirkeln (kärt barn har många namn). Sven visste inte vad det var när han byggde den. Syftet var att blockera stupet som är bakom. Det visade sig vara ett ställe för yoga och gitarrspel bland annat.


Här är Fåfängan. Den är inte klar, men det är på god väg.

lördag 15 augusti 2015

Aktuella stickprojekt

Just nu har jag två stickningar på gång. En som jag har hållit på med ganska länge och en jag precis börjat med. Vi får se vilken som blir klar först. Jag har räknat ut att filten jag precis börjat sticka med Polaris och stickor 20 totalt innehåller lika många maskor som knappt 4 varv på ponchon i Lace och stickor 3 1/2. Jag har ungefär 27 000 maskor kvar på ponchon och, om jag har räknat rätt, mindre än 4000 maskor kvar på filten.


torsdag 13 augusti 2015

Vandringsutflykt

I dag gick jag och Sven och Markus på en lite spontan vandring. Målet var en hängbro mellan Stora och Lilla Ramsjön i Jonsered. Vi inledde med en fika på Café Grindstugan vid Jonsereds Herrgård. Sen började vi vår vandring. Den röda vägen var vår väg dit. Det var en smal och ojämn stig som för det mesta gick brant uppåt. Det tog en timme att ta sig till målet. Tillbakavägen var bred och jämn och lite lagom nerförsbacke. Den vägen tog en halvtimme.


Utsikt över Lilla Ramsjön vid vår lilla paus innan vi gick tillbaka igen.


onsdag 12 augusti 2015

Gammal reklam

Tiden går och det som var ett säljande argument för 40, 50, 60 år sen är inte alltid det i dag. Se bara på de här annonserna:


 Den här bilden är egentligen riktigt söt, så länge man inte är sjuk i huvudet. Jag önskar att jag kunde säga att den enda anledningen till att den inte är aktuell idag är att det inte anses lämpligt att barn vistas för mycket i solen. (1959)

Haha, vilket säljargument! Det var nog inte bra 1972 heller.
Den här bandspelaren började tillverkas 1971, så det är väl mina barn som ska vilja ha den här nu då. De verkar märkligt nog inte intresserade. Sony trodde tydligen att musikinstrumenten skulle utvecklas och förändras, men tekniken för att lyssna på musik skulle förbli densamma. Stämmer inte riktigt, va?
Det kan inte vara möjligt att de har kunnat få fram en SÅ lättöppnad kork??? (1953)


Generösa män skaffar en diskmaskin till frun så att hon kanske också hinner se lite på den nya TV-apparaten. (1950)

Sen kanske hon kan få en dammsugare i julklapp också, så är lyckan fullkomlig. (1953)

När hon väntar smått finns det effektiv medicin mot morgonillamåendet så att det inte påverkar mannen på något negativt sätt (från en läkartidning 1959).






Men om hon, trots alla fina hushållsapparater och mediciner, misslyckas med middagen är allt förlåtet bara det finns öl hemma (från början av 1950-talet).

Båttur på Säveån

Jag och Sven tog en tur med Paddan längs Säveån. Det var väldigt spännande och intressant. Turen gick från Kungsportsplatsen och typ hem till oss, till Sävedalen åtminstone. Vi fick se saker från ett nytt perspektiv och lära oss intressanta fakta av guiden. Jag visste att Holländare byggde Göteborg. De fick uppdraget eftersom de var experter på att bygga på lerig mark. Jag visste dock inte att de hade hämtat sina byggnadsidéer från Jakarta i Indoniesien. Jag fick också lära mig att det finns en särskild laxart i Säveån.

Estonia båtklubb i Säveån


Vill bara dela med mig av ett fint citat från en ytterst sorglig sång som egentligen är mest på skämt men på något sätt ändå har ett djup också


Flight of the Conchords har många fina textrader. Det här är en av dem. Här kan man se själva sången om man vill det.

måndag 10 augusti 2015

Lisebergsbesök

I går var jag och Markus på Liseberg. Köerna var okej så att vi faktiskt hann åka en del. Markus vann en chokladkaka. Den kostade 20 kronor, alltså han vann den vid första spelet!
Ovanför ser vi Lisebergsbanan. Vi inledde besöket med att åka den två gånger. Slänggungan fick Markus sen åka själv. Till och med den snurrar för mycket för mig. Sen åkte vi Kanonen, men bara en gång och Balder en gång. Efter radiobilarna gick vi upp till Helix för att kolla om den skulle öppna snart igen, den hade varit stängd ett tag. Den öppnade precis när vi kom och det var ingen kö alls. Det tog ändå en stund att gå igenom kölabyrinten, även om vi förstås fick gå den kortaste vägen. Sen åkte vi Helix tre gånger i rad innan kön hade byggts upp igen. Vid tredje åket var det nog 20 minuters kö igen och det var tur, för man behövde den tiden för att återhämta sig efter förra åket. Lite väl jobbiga G-krafter i den banan. Sen gick vi och åt, vilket var välbehövligt. Sen spelade vi lite. Vi åkte flume-ride. Jag blev jätteblöt. Efter en tur i Lisebergshjulet och en glass var det en halvtimme kvar till stängning. Då gick vi och åkte Balder. Fyra turer hann vi med. Vid näst sista turen såg vi att de hade stängt, men då sa de att de som ville åka igen fick välja en ledig plats, så det blev en gång till. Balder är roligast på Liseberg, tycker jag. Och allra roligast är det på kvällen när det är mörkt i tunnlarna.

Mamman under mattan

Jag tänkte skriva ett litet roligt inlägg om gamla barnfotografier, men när jag läste lite mer om dem upptäckte jag att det finns både komik och tragik i dessa gamla foton. De här korten är från den tiden när folk inte själva ägde en kamera. Man gick till en fotograf, blev arrangerad för fotot och fick stå stilla jättelänge för att fastna på bilden. Ibland blev man placerad i en ställning för att verkligen kunna vara still. Allt detta var ju inte så kul för barnen och ofta behövdes hjälp av mamma för att lugna och hålla barnet still. Man vill ju inte ha mamma med på bilden, så lösningen var att slänga något över henne, så fick hon låtsas vara en möbel eller en gardin. Här är några bilder med mammamöbler:





Dessa exempel är några av de mer lyckade, utom den sista här. Många ser ut ungefär som den.

På 1800-talet var det också vanligt att ta kort på dem som nyss avlidit. Ofta arrangerade man vardagliga situationer där man placerade den döde. Idag tycker vi att det är osmakligt. På den tiden var döden inte så främmande. Folk dog hemma och man gjorde i ordning dem hemma. Ofta hade man ingen bild av den döda i livet och ville nog ha en bild som minne.


 I de flesta fallen med gömda mammor var det  levande barn som behövde sin mamma, men inte alltid. Så när man tittar på gamla bilder av barn kan man dels leta efter en gömd mamma och dels fundera på om barnet lever. Det är lätt att sätta skrattet i halsen då.
 Man kan ju ha en seans för att komma i kontakt med de döda. Det kanske går ännu bättre om den döda faktiskt är med på själva seansen.
Bildtexten talar för sig själv (fast jag antar att det ska vara två dagar efter döden).

lördag 8 augusti 2015

Besök hos svärmor

 Jag och Sven har varit en sväng i Linköping och hälsat på hans mamma. Bostadsrättsföreningen har ett rum på vinden där man kan få övernatta. De är väldigt måna om att man ska släcka ljuset när man går. Undrar om vi kom ihåg?
Vi åkte till Medevi och fikade. Där var det sig likt, precis som man vill.

Hm, dagens manhaftiga kvinnor i rosa...


Nedanstående text har jag skamlöst snott från QI .

Boys Will Be Girls

Until the late 1400s the word 'girl' just meant a child of either sex. If you had to differentiate between them, male children were referred to as 'knave girls' and females were 'gay girls'.

The word 'boy' also didn't used to mean ‘boy’ in the modern sense but ‘servant’. The word 'boy' meaning ‘young man’ probably derived from the way the 'servant' meaning was used as a pejorative term. It doesn't occur before 1440 so before then if you wanted to talk about a boy you called them a ‘girl’.

The ‘pink for a girl, blue for a boy’ coding is actually the opposite of the system that prevailed until quite recently. Until the 20th century toddlers of either sex were normally dressed in white, but when colours were used, boys were dressed in pink. At the turn of the 20th century, Dressmaker Magazine wrote: 'The preferred colour to dress young boys in is pink. Blue is reserved for girls as it is considered paler, and the more dainty of the two colours, and pink is thought to be stronger (akin to red).' As late as 1927, Time magazine reported that Princess Astrid of Belgium had been caught out when she gave birth to a girl, because 'The cradle…had been optimistically outfitted in pink, the colour for boys.'


Young boy with a whip, okänd konstnär 1840

fredag 7 augusti 2015

Scoouting for Boys

Robert Baden-Powells gamla trevliga bok är en av de bäst säljande böckerna i världen. Han grundade scoutrörelsen 1907 och även om de då kallades för pojkscouter fanns det även flickscouter redan från början. 1909 fanns det 11000 pojkscouter och 6000 flickscouter.


Boken innehåller många bra tips på hur en riktig scout ska uppträda.

Slakta djur: Om du är en nybörjare på att slakta med kniv, är det ibland lämpligt att först slå djuret medvetslöst med ett slag på huvudet med en stor hammare eller baksidan av en yxa.



Rädda någon som fallit framför ett tåg: Om tåget är nära, lägg dig platt på spåret och få mannen att också göra det tills tåget passerar över medan alla andra springer runt och skriker i panik och inte gör något alls.



Självmord: När en man har gått så långt att han försöker ta livet av sig. Bör en scout veta vad han ska göra med honom. Om han har tagit gift, ge mjölk och få honom att kräkas genom att kittla insidan av halsen med ett finger eller en fjäder… Om han har försökt hänga sig, skär ner kroppen genast och var noga med att stödja den med en arm medan snaran skärs av. En nybörjarscout kan ibland känna sig besvärad av att hantera en medvetslös eller död man, eller till och med av att se blod. Han kommer inte att vara till mycket nytta innan han kommer över sådana dumheter.

Jag visste inte att scouting handlade så mycket om att hantera döda djur och människor, jag trodde det handlade om att elda. Nedan kan vi se att scouterna också behövde ha andra talanger, som påhittighet, akrobatisk förmåga och ett stroppigt gångsätt.

En scout finner alltid på råd

Man går inte hur som helst när man är scout