måndag 24 augusti 2020

Årsdagen av Plutos degradering

Så här skriver Wikipedia:

Ursprungligen antogs Pluto vara ungefär lika stor som jorden och den klassificerades som den nionde planeten från solen. I augusti 2006 blev Pluto omklassificerad till en dvärgplanet. Skälet till detta var insikten att Pluto bara är en av många liknande himlakroppar i Kuiperbältet. Den är också relativt liten. Enligt aktuella värden är Plutos volym bara 0,6 % och dess massa 0,2 % av jordens.


Varför hände då detta? Jo, det var en revolt! Vi astronomernas generalförsamling i Prag skedde en omröstning. Men inte förrän de flesta redan åkt hem och bara 4 % av världens astronomer deltog i omröstningen och omkullkastade det tidigare förslaget att låta Pluto fortsätta vara en planet och även uppgradera lite andra himlakroppar till planeter.

Men VARFÖR hände detta? Jo det har astrologen svar på:

BBC – som brukar vara snabbt ute – publicerade nyheten på sin hemsida kl 13:34:45 GMT. Ställer man ett horoskop för den tidpunkten i Prag, hamnar Pluto i 1:a huset, drygt 12 grader från Ascendenten. Den är i kvadratur nodaxeln och Mars (som är konjunkt södra Månnoden). Detta placerar den f.d. planeten i ett prekärt läge, där den balanserar på en knivsegg mellan segregation och kongeration, något som beskriver situationen: Får den vara med och leka med de andra planeterna? Och svaret är nej, eftersom en taktiskt lagd JungfruMars (riggad omröstning?) är konjunkt södra Noden, som allmänt anses vara separerande till sin natur. 









Hur ska man då fira/ uppmärksamma detta?
Pluto har ett hjärtformat hav (se bilden överst) fyllt av fryst kolmonoxid och metan. Markus förslag till firande är att sitta i frysen och fisa. Det låter ju kul, men hur ska vi få plats? Kanske att man kan baka en hjärtformad kaka som är giftig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar