söndag 19 juni 2022

Lunds Botaniska trädgård och Kulturen i Lund

 Sen tog vi en promenad i Botaniska. Såklart inte som Botaniska i Göteborg, men det finns det ju nästan inget som är. Även här blev det en uteservering vid en fin, liten näckrosdamm.


Vi avslutade turistande med lite museibesök. kulturen i Lund är ett område med gamla, fina byggnader och flera olika utställningar. Vi tittade inte på allt utan koncentrerade oss på husen.

En del fakta ramlade vi på ändå. Vi närmade oss ett hus och undrade om man fick gå in där och då öppnade sig dörrarna automatiskt (inte dörren på bilden). Där inne fanns en utställning om fotografen Ida Ekelund, till höger på bilden nedan.

Det var nytt för mig att det redan på 1860-talet var vanligt med kvinnliga fotografer. Det ansågs passande för kvinnor då det gick att kombinera med familjelivet. Mellan 1860 och 1920 var minst 400 kvinnliga fotografer verksamma i Sverige, men det var bara två kvinnor som deltog när fotografernas förbund bildades 1895.

Här är jag i studion med lite rekvisita.

I ett hus hittade vi Ärkebiskop Jakob Erlandsson. Han dog 18 februari 1274. Inte av helt naturliga orsaker visade det sig när man hittade honom långt senare. Det ska ha varit kungen som sköt honom. Danske kungen då eftersom Skåne tillhörde Danmark vid tiden. 

Dagen rundades av med ett glas öl/vin på ännu en uteservering. 

Så efter fyra uteserveringar och 16 000 steg var vi klara med Lund för den här gången. Skönt att mitt ben inte svullnad upp så mycket efter tatueringen dagen innan. Jag hade inga problem att gå. Vårt tåg var en timme försenat, men det gjorde inte så mycket för Svens jobb har en lägenhet där vi bodde i Lund, så vi kunde ta igen oss där tills det var dags att åka hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar