söndag 16 juni 2024

Churchill War Rooms

På söndagen var det museidags igen. Vi tog tunnelbanan till de underjordiska kontoren som användes under andra världskriget. På vägen passerade vi Trafalgar Square och Royal Horse Guards.



Här syns Krigskabinettsrummet och Kartrummet. Under jord vet man inte hur vädret är, men det kan man se på skylten. Konstigt nog var det ändå relativt vanligt med solbränna och skador under jord. De som var länge i källaren fick nämligen sola under kvartslampor. Sen ser man lite olika sovrum. Lägg märke till den feminina anstrykningen i Clementines rum. Längst ner syns en tekanna i form av en stridsvagn, "Churchill teapot", som började tillverkas redan under första världskriget för att Churchill hade något att göra med utvecklingen av stridsvagnar. Slutligen ser vi en "Ironside" som serverade te och gjorde annat nyttigt tills det blev avslöjat att det egentligen var en dalek.

Det här var inte en korridor under kriget. Man hade hittat en svag punkt i källarvalven och fyllde hela området här med betong. När man skulle göra museum av det fick man ägna månader åt att borra upp betongen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar