Sven funderade över kyrkans placering då tornet och ingången inte tycktes ligga i väster. Det stämmer att den är något vriden och pekar mot sydväst. Detta för att kyrkan skulle se bra ut från Första Avenyn och järnvägsstationen.
Kyrkan byggdes 1914, samma år byggdes även stadshotellet och Hässleholm blev stad, Sveriges minsta.
Under promenaden pratade Sven om hur fridfullt det var i Hässleholm. Ja, vid sju på en lördagsmorgon! (Inte så fridfullt kvällen före...)
Efter promenaden blev det frukost och här får Statt ett pris till: bästa frukostbuffé. Fina pålägg, rostbiff och syltlök, olika sorters sillar, köttbullar och rödbetssallad, skivad mozarella med tomater, kokta ägg och äggröra, bacon och prinskorv, frukt, juice och olika sorters smoothie och så en våffelstation där man kunde göra sig en nygräddad våffla.
Vi hade råkat pricka in den dagen i månaden då Hässleholms modelljärnvägsförening hade öppet, men hade ändå inte lust att vänta in att de skulle öppna klockan 10.00. Vi åkte mot Älmhult och IKEA-museet istället. Vi var lite tidiga dit också och åkte därför först till Linnés Råshult kulturreservat, vilket var bra för där var väldigt fint.
Det fanns många fina, och helt ofarliga, djur. |
IKEA-museet var en besvikelse för mig. Jag hade tänkt mig att det skulle vara lite som Husqvarna-muséet vi besökte för ett tag sen: många gamla möbler och saker man kunde bli lite nostalgisk över.
Visst, de hade faktiskt min gamla sängram och bokhylla från 80-talet, men mest kändes utställningen som reklam och hyllning. IKEA har tydligen aldrig tänkt på att tjäna pengar, bara på miljön (platta paket) och att vara solidariska med de fattiga (alla ska ha råd med IKEAS möbler).
Klippan: En hård och obekväm soffa. |
Nu längtade vi tydligen hem,
för vi körde raka spåret utan paus tills vi var hemma igen.