fredag 21 juni 2024

Midsommarafton

 Vi åkte till Nääs slott för en picknick och undvek nogsamt det officiella midsommarfirandet.

Vi hade med oss smörgåstårta och jordgubbstårta, cider med isbitar (!), te och kaffe.

Nelly klättrade upp i ett träd och kunde inte komma ner.

måndag 17 juni 2024

Dags att åka hem

 Efter Tebussresan tog vi oss till Harrods. Jag och Markus köpte några gosedjur till "Kjelly".

Sen tog vi oss till Regent Street och Hamleys. 

I London finns verkligen ett helt annat utbud. Visst är det bra att handla på nätet, men det har också sina fördelar att kunna gå och kolla in saker i en välsorterad affär. Hamleys är ett exempel på det. Ett annat är His Masters Voice där vi var och kollade in DVD:er en annan dag. Vi avslutade det hela med att ta oss till Leicster Square och M&M-affären. Efter ett sista stopp för chips i vårt lokala Sainsbury's var det dags att hämta ut väskorna och åka till flygplatsen.
Efter 96 000 steg i London var det dags att åka hem.

Utöver misstaget att gå in på en restaurang med bordsservering på flygplatsen var hemresan odramatisk. Vi (eller åtminstone jag) blev stressade av att det tog för lång tid att beställa och få sin mat. Vem hinner äta på restaurang på en flygplats? Alla har ju ett flyg att passa.

Planet flög hem oss snabbare än utlovat och det var ju bra eftersom det var sent.

 

 

 

Ja, nu är det väl bara att börja spara till nästa Londonresa. Det kanske inte blir en gång i kvartalet som det har varit detta år, men förhoppningsvis oftare en en gång per decennium som det var innan dess.

Afternoon Tea Bus Tour

Lunchen var en bussrundtur i en gammal dubbeldäckare kombinerad med afternoon tea. En kombination som passade väldigt bra. 

Chauffören kunde norska, då han bott ett tag i Norge, och erbjöd sig att ta bilder på oss framför bussen. 


 

Vi satt naturligtvis på övervåningen. Man serverades snittar och bakverk och valfritt te, varmt eller kallt. Efter ett tag fick man också nybakade scones (men rimligtvis inte bakade på bussen??). Bussen krängde en hel del, så jag förstår anvisningen att man hela tiden skulle ha på locket på sin temugg.

De var smarta och hällde lite kallt vatten i teet så att det gick att dricka ur pipen utan att man blev skållad.
Smörgåsarna var lite varierade: några snittar, en matmuffin, en paj, en liten "baguette". Alla smakade gott.
Bakverken var en petit choux med fyllning som smakade pepparkaka, en liten paj med limekräm och en med choklad och pistage. Och så en muffins jag inte vet något om, för jag orkade inte smaka. Sconesen var goda och serverades med små förpackningar med jordgubbssylt och clotted cream.

National Gallery

Sista dagen i London så på morgonen fick vi packa ihop alla våra saker, checka ut och lämna väskorna i bagagerummet, för vi skulle inte åka hem än på ett tag. Vi hade en grej planerad till halv ett. Eftersom det var i närheten av Trafalgar Square passade vi på att slinka in på National Gallery en knapp halvtimme. Onödigt kan man tycka, men jag tyckte att det var en fantastisk bonus. Det kändes fantastiskt att få se de här kända målningarna på riktigt. Det senaste har jag bara varit på moderna museer, så det kändes också fantastiskt att få se vackra målningar istället för en neonskylt som det står "shit" på upphängd i snörstumpar.  Trots den knappa tiden hann vi med en del, men inte tillräckligt. Nästa gång ska jag ta det lugnare och gå runt med en audioguide och få höra lite mer om målningarna.

Här är vi en bild som visar att man visst kan ha en massa tavlor i pråliga ramar på väggen fast man har en röd, mönstrad tapet. Kan National Gallery kan jag!

Här har vi William Turners "Dutch Boats in a Gale" från 1801. 


Den här var jag nog inte bekant med tidigare. Färgerna och jugend-ramen fångade min uppmärksamhet. Det är "portrait och Charlotte Cuhrt" av Max Pechstein från 1910.

Charlotte var en 15-åring vars far hade beställt porträttet. Ramen gjordes av en Berlinarkitekt, Bruno Schneidereit, som designade inredningen i familjen Cuhrts våning. 

Nedan har vi en interiörmålning från denna våning.

Surprised! ja, så heter Henri Rousseaus målning från 1891. Det är tigern, i en fantasidjungel skapad av plantor från Paris botaniska trädgårdar, som blir överraskad. 


Och kolla här! Här har vi van Goghs Solrosor från 1888. Han målade fyra solrostavlor för att smycka sitt hem. Den här hängde han upp i gästrummet för att det skulle vara fint när hans vän, Paul Gauguin, kom på besök.


 Här har vi en annan van Gogh-målning. Den här målade han 1889 efter att ha blivit utsläppt på sjukhuset där han tagits in när han skar av sig örat. 


 Här har vi en finsk tavla: Lake Keitele av Akseli Gallen-Kallela från 1905.


Den här är målad runt 1500-1510 och föreställer Jungfru Maria med bebisjesus. Den är målad av någon av Albrecht Dürers assistenter.



söndag 16 juni 2024

Harry Potter-studion


 På kvällen var det dags för Harry Potter-studion. Från början hade jag tänkt på det som en dagsaktivitet, men i väntan på beviljad semester försvann alla dagsbiljetter (även kvällsbiljetter om jag inte hade chansat och köpt biljetterna innan vi faktiskt bokade resan). Även om jag inte kom på det själv, tycker jag att det var en bra idé att vara där på kvällen.  Vi åkte tåg och en särskild skyttelbuss till studion och kom fram vid sextiden. En del saker kände jag igen sen vi var där förra gången (för snart elva år sen), men mycket var nytt. 



Fawkes och Dobby.


Ovan syns lite av klassrummet för spådomskonst med Sibylla Trelawneys kläder och tekoppen med Grymmen som användes i filmen.

Här bredvid är ett skåp, nu utan boggart, och professor Snape i Nevilles farmors kläder. 



Här är Voldemorts kläder i förbjudna skogen, som också var en ny del av utställningen.

Nedan syns en del av Gringotts bank före och efter att draken har härjat där.



Vi lyckades komma in på plattform
9 3/4 och tog Hogwartsexpressen. 

Vi åkte även med "Knight bus"


Sist vi var här knackade Markus på Privet Drive utan framgång, men den här gången fick vi komma in och se några av scenerna som utspelat sig i huset.


Vi fick också komma in i växthuset och hjälpa till och plantera om mandragoror.

På slutet var det dags för shoppen. Jag hittade inte så mycket som jag hoppats. Priserna är extremt mycket över smärtgränsen. 

Vi kom ut till skyttelbussen i god tid, trodde vi. Sista bussen skulle gå 22.00 och vi hade en halvtimme tillgodo. Vi kom inte med första bussen och fick vänta ungefär 20 minuter på nästa. Då var det fortfarande fullt med folk i kö så om alla kunde åka eller om vissa fick ta taxi eller gå vet jag inte.

St James Park och Gasholder Park



Vi åt lunch på caféet i St James Park (byggnaden som syns tvärs över vattnet). Sen kollade vi in Buckingham Palace innan vi åkte till Kings Cross och vilade upp oss lite i Gasholder Park. 

Jag kollade också in Buckingham Palace när jag var i London 1977. Då tog jag kort på vaktavlösningen. Med min lilla Kodak Instamatic 100 blev det bara några små prickar på kortet och "prickar" blev också min bildtext. Jag tog också ett kort på pappa när han bytte film i kameran. Jag visste vad han gjorde, men tyckte tydligen att det var enklare att bara skriva: "pappa lagar kameran".

Gasholders är ett bostadsområde byggt i gamla gasklockor. I en av de gamla ställningarna finns också en spegelpark. 

Är ni sugna på ett penthouse kan in kolla in den här videon. 

Churchill War Rooms

På söndagen var det museidags igen. Vi tog tunnelbanan till de underjordiska kontoren som användes under andra världskriget. På vägen passerade vi Trafalgar Square och Royal Horse Guards.



Här syns Krigskabinettsrummet och Kartrummet. Under jord vet man inte hur vädret är, men det kan man se på skylten. Konstigt nog var det ändå relativt vanligt med solbränna och skador under jord. De som var länge i källaren fick nämligen sola under kvartslampor. Sen ser man lite olika sovrum. Lägg märke till den feminina anstrykningen i Clementines rum. Längst ner syns en tekanna i form av en stridsvagn, "Churchill teapot", som började tillverkas redan under första världskriget för att Churchill hade något att göra med utvecklingen av stridsvagnar. Slutligen ser vi en "Ironside" som serverade te och gjorde annat nyttigt tills det blev avslöjat att det egentligen var en dalek.

Det här var inte en korridor under kriget. Man hade hittat en svag punkt i källarvalven och fyllde hela området här med betong. När man skulle göra museum av det fick man ägna månader åt att borra upp betongen.


lördag 15 juni 2024

Old Spitalfields Market, Liberty och Six

På väg till Old Spitalfields market hittade vi, inte en police box, men en police telephone. Jag vet inte om den också är dimensionellt transcendental. 

Runt marknaden fanns en massa elefanter, närmare bestämt en stor och 20 små. De små är föräldralösa, så jag antar att den stora är deras fostermor som här bara har satt sig ner i frustration över att alla ungar har sprungit iväg i området.


På marknaden fanns det vanliga krafset. Det fanns en del fina smycken men jag hade inte riktigt lusten att köpa några nya smycken. Det fanns en hel del matställen och foodtrucks och vi åt lunch från en asiatisk sådan. 

Lite senare begav sig jag och Markus till Liberty. Där var smockfullt med folk på parfymavdelningen på bottenplan men betydligt lugnare på tygavdelningen några våningar upp.


Jag köpte två nya tyger. Här är de:

På kvällen såg vi Six, the Musical. Den handlar om Henry VIII's fruar som försöker sjunga sig fram till vem som det är mest synd om men sen bestämmer sig för att det inte går att tävla i olycka. Tidigare kvällar satt vi på parkett, nu hade vi platser i "upper circle", så högt upp man kan komma på teatern.
Det här är en mindre teater med en liten scen och det var mer som en konsert än en musikal, ingen rekvisita, inga scenbyten, mest bara sång. 

Leadenhall Market och Sky Garden

 

Här har vi Leadenhall Market en regnig lördagsmorgon.
(Det var inte så här tomt egentligen. Bilden är redigerad.)



Vi inledde på ett café med en god kopp te och en marängbakelse.

 


Den här, numera gula, dörren finns med i Harry Potter och de vises sten som ingången till "the Leaky Cauldron".



Sen åkte vi upp till Sky Garden, som ligger på 35:e våningen i "the Walkie Talkie".
Här är ett foto från i våras taget  från "the Shard".

Det heter Sky Garden och det var faktiskt en trädgård. Här syns en del av den.