fredag 28 augusti 2020

Äntligen fredag!

Och det kan jag säga på riktigt eftersom det nu är första veckan efter semestern och jag sitter här och är ledig efter en jämförelsevis ganska lugn arbetsvecka (=ganska stressigt och uttröttande).

I dag planerar jag att vara mest i syrummet. Sommarsömnaden är klar och nu har jag en massa roliga klänningsplaner för hösten.

Reklam från 1902

måndag 24 augusti 2020

Årsdagen av Plutos degradering

Så här skriver Wikipedia:

Ursprungligen antogs Pluto vara ungefär lika stor som jorden och den klassificerades som den nionde planeten från solen. I augusti 2006 blev Pluto omklassificerad till en dvärgplanet. Skälet till detta var insikten att Pluto bara är en av många liknande himlakroppar i Kuiperbältet. Den är också relativt liten. Enligt aktuella värden är Plutos volym bara 0,6 % och dess massa 0,2 % av jordens.


Varför hände då detta? Jo, det var en revolt! Vi astronomernas generalförsamling i Prag skedde en omröstning. Men inte förrän de flesta redan åkt hem och bara 4 % av världens astronomer deltog i omröstningen och omkullkastade det tidigare förslaget att låta Pluto fortsätta vara en planet och även uppgradera lite andra himlakroppar till planeter.

Men VARFÖR hände detta? Jo det har astrologen svar på:

BBC – som brukar vara snabbt ute – publicerade nyheten på sin hemsida kl 13:34:45 GMT. Ställer man ett horoskop för den tidpunkten i Prag, hamnar Pluto i 1:a huset, drygt 12 grader från Ascendenten. Den är i kvadratur nodaxeln och Mars (som är konjunkt södra Månnoden). Detta placerar den f.d. planeten i ett prekärt läge, där den balanserar på en knivsegg mellan segregation och kongeration, något som beskriver situationen: Får den vara med och leka med de andra planeterna? Och svaret är nej, eftersom en taktiskt lagd JungfruMars (riggad omröstning?) är konjunkt södra Noden, som allmänt anses vara separerande till sin natur. 









Hur ska man då fira/ uppmärksamma detta?
Pluto har ett hjärtformat hav (se bilden överst) fyllt av fryst kolmonoxid och metan. Markus förslag till firande är att sitta i frysen och fisa. Det låter ju kul, men hur ska vi få plats? Kanske att man kan baka en hjärtformad kaka som är giftig?

söndag 23 augusti 2020

Det gamla gardet

Jag läser igenom bloggen och lär mig så mycket från mina egna gamla faktainlägg. Därför tänkte jag komma med lite ny fakta som jag kan lära mig igen om 10 år.

Vilka är det gamla gardet, som man vill kalla in ibland?

Jo, det var Napoleons elitsoldater. De var duktigare än både unga gardet och mellangardet. De hade snyggare kläder och bättre matransoner.

Det var inte precis vem som helst som passade i det gamla gardet.

Man skulle vara yngre än 35 år och ha tjänstgjort i minst 10 år. (Det känns som att det blir ett bra litet åldersspann där, men man kanske började som barn?.

Man skulle ha deltagit i minst tre fälttåg och visat bevisat mod i strid.

Man skulle vara minst 177 cm lång.
(för någon typ av jämförelse var medellängden på mönstrade män i Sverige på 1850-talet 167 cm).

Här är ett foto på en ur det gamla gardet, taget 1857 då han var gammal på riktigt.

måndag 17 augusti 2020

Vattenaktiviteter i Kalmar

Vi inledde dagen med ett dopp i Östersjön med den här utsikten.


Vid badet fanns den här "turistbyrån" som Nelly tyckte var rolig:

Efter frukost och utcheckning var det dags för en paddeltur. Här trodde vi att vi skulle ha lite dötid, men inte!
Vi paddlade runt slottet och fick åka igenom ett par låga broar.




Det var ganska mycket sjögräs och alger i vattnet. Om det var normala mängder vet jag inte.

Men här ser vi definitivt ett fall av algblomning!

Efter paddelturen fick vi stressa iväg för att också hinna med ett par glasbruk på vägen hem. Jag fick köpt ett till champagneglas på Skruf. Jag köpte ett med rosa for förra året som alla varit avundsjuka på, så nu har jag ett liknande men lite sämre, med vit fot, som jag kan låna ut!

Glasrunda i år igen!

Förra året åkte vi på en tur till glasriket och vi upprepade det hela i år. Vi startade vid 7-tiden på morgonen och tog en väg via Mullsjö för att kunna äta deras berömda brunchbuffé där det viktigaste är olika sorters tårtor och andra saker, idag citronbiskvier och hallonbiskvier.Rejält mätta for vi vidare tills det var dags att äta lunch på Vänhems café. Vi satt ute i det fina vädret och plötsligt hade vi inte så mycket tid kvar för glasshopping så vi for vidare och hann besöka Målerås och Pukeberg innan stängningsdags.

Konstglas på Målerås
Sven köpte ett par uggleglas från Målerås.
Jag och Nelly köpte örhängen. Konstnärinnans son var där och berättade att hon värmer små glasbitar i frigolit i mikron. Då blir det tydligen väldigt varmt.

På Pukebergs glasbruk köpte vi inget glas, men både Nelly och jag köpte blåbär till extrapris!

Vi bodde på samma B&B som förra gången.
Vädret var detsamma också, så nu tror jag att det alltid är tropisk värme i Kalmar.
Tiden fortsatte försvinna, så väl framme i Kalmar hade vi precis tid att göra oss i ordning för middag. Ingen tid för bad!

Kalmar slott, ett stenkast från Kaptensvillans B&B
Det bor 40 000 i Kalmar men med anor från 1100-talet känns det som en riktig stad. Slottet här ovan byggdes på 1500-talet.

Vi åt på samma ställe som förra året också. Det gick inte att beställa bord och på inrådan såg vi till att vara där vid sextiden. Strax därefter var det fullt. Vi satt på uteserveringen vilket var ett bra val med tanke på ljudnivå och virusspridning. Vi tog en drink (i min är det Vodka, Jordgubbspuré, basilika, citronjuice, sockerlag och tabasco. Funkade bra!) Till varmrätt tog vi fylld pasta med karljohansvamp i salviasås med parmesanost.
De andra tog tiramisu till efterrätt och jag tog glass. Jag var orolig att det inte skulle vara bra glass, man vet ju aldrig, men det var det!


Sen tog vi en kvällspromenad runt Kvarnholmen i centrala Kalmar. På 1600-talet befäst med ringmur.




Promenad på Storgatan. Lägg märke till min skickliga bildredigering där det ser ut som att de parkerade bilarna susar fram i överljudsfart. Nej, men man tänker ju ofta: Vad fint det skulle vara här om det inte var bilar överallt. Därför gjorde jag dem mindre framträdande.


Domkyrkan, färdig 1700. 

En spännande te-affär, förstås stängd så här sent på kvällen.


onsdag 12 augusti 2020

Två nya klänningar


Här har vi ytterligare en jerseyklänning. Jag sydde först en annan klänning med detta tyg, men blev inte nöjd. Tänkte inte på att ta en bild på den innan jag demonterade den och sydde min tredje klänning med det här mönstret. Det blir nog mitt sista försök. Den ser ju okej ut och jag är inte direkt missnöjd med resultatet, men inte helnöjd heller. Jag vet faktiskt inte varför. Hur som helst är jag mycket nöjdare än med den första klänningen i detta tyg.

 Sen har jag också sytt en klänning i en bomulls-sidenvoile.
Tyget i sig är tunt och halvgenomskinligt, så jag hade förväntat mig att det skulle behövas en underklänning. Det visar sig gå bra ändå. kanske på grund av att mönstret förvillar och kanske också lite för att det är en vid modell med förhållandevis mycket tyg.
Jag har sytt en rullfåll (smal fåll) för första gången. Sömmarna gjordes franska (se nedan) med tanke på tygets skirhet.
Titta, kjolen flyger av sig själv!


Mönstret är "Roscoe dress", kortad och med två extra volanger. Den var rolig att sy. Mycket sömmar blev det med alla rynktrådar och alla tygkanter som skulle inkapslas. Trots sin tunnhet var tyget lättsytt och höll formen bra. Hela klänningen väger 112 gram, mindre än de flesta T-shirtar.

tisdag 11 augusti 2020

Apropå träd som har vuxit

Körsbärstträdet, som står utanför fönstret till syrummet, har också vuxit. Sven har redan kapat en gren, som skuggade buskarna under för mycket, och behöver ta bort lite till som är för nära hustaket.

Från början planterades det på baksidan av huset. Nummer tre på bilden nedan. Jag minns det som typ två grenar, men lite mer substans hade det ändå.


söndag 9 augusti 2020

Morgonpromenad på Ramberget

Idag på tog vi en liten tur till Keilers park. Trots att jag har bott i Göteborg med omnejd i över 50 år har jag aldrig varit där.
Man hade en fantastisk utsikt över Göteborg. Det var lite disigt idag, så vi får åka dit en dag när det är klarare också.

På väg uppåt.



Jag ställde mig på högsta punkten för att kunna ta en panoramabild.



Klicka på bilden, ser man lite bättre ändå. Coolt format som inte gör sig så bra på bloggen. Ändå har jag skurit bort lite från Hisingssidan som inte var så intressant.

Någon hade tagit en elsparkcykel uppför berget.


10 år gammalt träd

För 10 år sen planterade Sven en japansk lönn på vår framsida.


10 år är ju ingen ålder på ett träd, så det är fortfarande i sin ungdom, men lite har det växt!

Trädgården runt har utvecklats också. Bredvid finns ett litet fågelbad.
Sven hittade en groda på gatan för någon vecka sen. Han satte den i fågelbadet och där har den trivts så bra att den verkar ha bosatt sig.


lördag 8 augusti 2020

Hemresa via Not Quite i Fengerfors och med en kort rast i Ödskölt

 På hemvägen stannade vi till På Not Quite i Fengerfors som beskriver sig själva som en papegoja i granskogen. Någon typ av konstnärskollektiv tror jag att det är. De hade konst att titta på och konst att köpa och café med lunch i form av varmrökt lax.


Jag hittade en tekanna som jag tyvärr inte kunde spontanköpa för 2500:-.

Nästa stopp var i Ödskölt på en rastplats med vacker utsikt. Ganska kort på grund av vädret. Vi hade medhavd fika från Karlstad. 




Konst

 Lars Lerins akvareller på Sandgrund. Jag har velat se dem länge och det var fantastiskt. 

Det här är en av favoriterna. Jag gillar kontrasterna och det mörka där det ändå finns detaljer.

En annan favorit med ett, för mig, lite oväntat motiv. Draculas slott II:

 
Jag gillar hans collagestil där han infogar text och småbilder i den större bilden.
 
I förgrunden av björkskogen ser man stora snöflingor, såna man klippte i papper när man var barn.
 
 

Här har vi fågelkonturer.

Fint med Mårbacka vid sidan av förorten.

Och sen rad efter rad med pärmar och böcker. Tänk att måla ett sånt motiv och göra det intressant.