I går utnyttjade jag den frihet jag numera har att styra mina arbetstider och tog en ledig fredag för att åka till Borås. Istället fick jag jobba idag. Det är väl det som kallas frihet under ansvar.
Varför vill man då jobba på helgen för att kunna ägna fredagen åt att åka till Borås? Jo, för att igår började tygaffären "På skrå" sin fintygsmässa. Såvitt jag förstår betyder det bara att de har alla sina tyger tillgängliga i sin affär i Borås. Det plötsliga väderomslaget med mycket kallare väder har gjort mig sugen på en ny ylle-jacka/kappa.
Jag köpte det här ljusrödrutiga ylletyget. Tyget var lite tunnare än jag trodde. Det är väldigt tätvävt så förhoppningsvis blir det inte så dragigt. Jag håller på att vela mellan att köpa ett värmande mellanlägg att sy i eller att satsa på kofta under. Fodret kommer också att värma lite för det är i två lager: Viskos och ull. Jag har aldrig sett något sådant förut. Fantastiskt!
Nu vill jag sy den här direkt, men jag kan inte klippa i det här fina tyget utan att sy upp ett provplagg först. Suck!
I Borås passade jag också på att besöka textilmuseet. Tygaffären ligger i samma byggnad, precis utanför. Där hade de utställningen Kläder & Couture, en retrospektiv utställning om Boråsföretaget Bröderna Magnussons resa genom modehistorien. Väldigt intressant!
Här är en blus från 1949 i yllekypert med spetsiga ficklock. På det här, liksom många andra plagg, fanns fina detaljer som stickningar. Här på ficklock och manchetter. Stickningar är täta (dekor-)sömmar. På de här plaggen i så små stygn så att om sömmerskan sydde fel gick det inte att sprätta...
Här är två klänningar från mitt födelseår, 1969, och så en dräkt från min mammas födelseår, 1936. Silverklänningen är i viskos och lurex, tyvärr med ett acetatfoder. Den blå klänningen är naturligtvis i polyester (usch!), fast då kallades det spinlene. Dräkten är 86 år gammal, men ser ganska tidlös ut, tycker jag. Den är i yllegeorgette med täta stickningar på skärp, krage och ärmkanter.
Här har vi en dräkt från 1943 i mosscrepe (viskos). Det är en så kallad jackklänning. Knapphålen är vändsydda för hand. Fickorna är gjorda av rouleauer, dubbelvikta och vändsydda tygremsor, tillverkade som hemarbete av en "barnledig" sömmerska. På skärpet finns täta stickningar igen.
En hemmarock från 1951 matelasserat tyg i kravattsiden (viskos). På den tiden klädde man sig med stil även när man gick hemma och drällde.
Kläder hade man annars inte i överflöd. En klänning från Bröderna Magnusson var ganska dyr, från 50 till över 100 kronor. Sömmerskornas månadslön var 600 kronor.
På 50-talet köpte kvinnor en ny klänning varje eller vartannat år, naturligtvis med stor variation beroende på inkomst. På 60-talet var snittet två nya klänningar per år. Jag undrar vad det är idag?
Här har vi en röd poplinklänning från 1955, kolla in dubbelfickorna med snygga knappar! Sen en blommig klänning från 1959, även den i bomull. Så snygga!
Det fanns även annat att titta på på museet. Här är lite symaskiner. Den på nedre bilden är en knapphålsmaskin från 1915.
Hej Bloggen! Vilken härlig dag ni verkar ha haft i Borås. Uuunderbara bilder!
SvaraRadera