Ovanstående tidsangivelser kan fungera om man har en viss storlek på sina ägg. Väldigt stora, antar jag, för jag brukar inte koka i 13 minuter för att få ett hårdkokt ägg.
Hur gör man då om man alltid vill ha ett perfekt ägg?
Jo, det är bara att följa den här formeln:
Tegg
är äggets starttemperatur och Twater
är vattnets starttemperatur. Tyolk
är önskad temperatur på gulan (se diagram nedan). t
är koktiden och M är äggets vikt i gram.
Temperature
/ °C
|
Egg white
|
Egg yolk
|
62
|
Begins to
set, runny
|
Liquid
|
64
|
Partly
set, runny
|
Begins to
set
|
66
|
Largely
set, still runny
|
Soft solid
|
70
|
Tender
solid
|
Soft
solid, waxy
|
80
|
Firm
|
Firm
|
90
|
Rubbery
solid
|
Crumbly
texture
|
Så nu är det bara att sätta igång och koka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar