Jättesköldpaddan "upptäcktes" på 1500-talet, men det dröjde ända till 1800-talet innan den fick sitt latinska namn (Geochelone gigantes). Orsaken till detta var att den var så väldigt god, så det fanns inga sköldpaddor som klarade sig hela vägen tillbaka till Europa. (Jag vet inte varför de tvunget behövde komma personligen till Europa för att få ett vetenskapligt namn, men detta påstår faktaexperterna på QI). Tydligen är allt på en jättesköldpadda fantastiskt gott. Köttet, fettet, levern, benmärgen, äggen... allt var det bästa någon någonsin ätit. De var också väldigt praktiska, för de kunde klara sig ett halvår utan mat eller dryck. De var också stabelbara och därför lätta att förvara. Jättesköldpaddan har även en särskild blåsa för vattenförvaring, så man fick dessutom dryck till maten.
Nu är de fridlysta och det är synd för man blir ju himla sugen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar