I dag var Nelly och jag på afternoon tea på Tjolöholms slott. I mitt minne var vi väl där 2023 sist, men det visade sig att det var 2021. Märkligt! Tidigare ingick en slottsvisning. Nu får man betala extra för det, så jag tänkte att vi provar utan. Vi har ju sett slottet många gånger förut. Det var okej denna gång, men nästa går vi nog på visningen.
Vi inledde med en soppa: Crème Ninon med myntacréme och frön.
I menyn fanns te-rekommendationer, så till snittarna drack vi Herr Dicksons special, lätt rökigt te smaksatt med vanilj och svarta vinbär. Ingen av oss brukar gilla rökiga teer, men det passade förvånansvärt bra till snittarna och vi gick båda och hämtade mer. Det är bordsservering, men teet hämtar man själv. Bra, tycker vi!
Snittarna var äggsmörgås med syrad gurka, kalkon med dijon, picklad lök och äpple (Nelly fick ett köttfritt alternativ), paj med sparris och västerbotten och laxtartar med äpple, ingefära och rispapper. Allt var gott, men den sistnämnda var mest spännande.
Sen var det dags för sconesen: Naturella scones, bärscones, färskost, vinbärscurd och slottsmarmelad. Här har vi eftermiddagens enda minus. Tidigare har de haft grädde på Tjolöholm, men nu färskost här också? Varför? Det måste väl vara så att det är vad svenskarna vill ha. Varför skulle det annars serveras färskost på varenda svenskt afternoon tea? Men hur kan man föredra det? Jag förstår inte.
Till sconesen rekommenderades Grevinnans gröna te, smaksatt med havtorn och jordgubbe.
Så till det söta: Filodegsbakelse med pistage och hallon, Brownie med chokladkola och hasselnötter, Chouquette, Tårta i glas med smak av rabarber och champagne.
Det rekommenderade teet var Fru Dicksons te: Ceylonte med smak av rabarber, kanel och kardemumma.
Vi avslutade med tårtan i glas och den var verkligen fantastiskt god. Champagne och rabarber visade sig vara en bra kombination i en tårta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar